sâmbătă, 7 septembrie 2013

Cine-i om si cine-i caine?

Am auzit undeva o poezioara care se termina cu versurile astea:"...cine-i om si cine-i caine?".Cand vezi toata isteria din ultimele zile pe tema cainilor comunitari te intrebei parca,asa un pic,cine oare e omul si cine e cainele?
Sa fim bine intelesi,moartea acelui copil este un lucru ingrozitor si trist,ceva ce nu ar fi trebuit sa se intample.Dar au fost mai multi factori care au dus la decesul copilului,odihneasca-se in pace!Sa declansezi o isterie in masa impotriva unor biete necuvantatoare,doar pentru ca unora le convine si intretin artificial aceasta isterie,e un lucru care tine mai degraba de Evul Mediu decat de Europa sec.XXI.
Ne pretindem "fiinte superioare",ne credem mai evoluati si mai impliniti decat orice a umblat pe pamantul asta vreodata si totusi instigam la uciderea unor fiinte!E drept,siguranta cetatenilor este in discutie,de acord.Dar omorarea in masa nu cred sa fie raspunsul.In primul rand nu cred sa fie viabila.Omorand cainii pe care ii putem prinde,cei ramasi vor avea mai multe resurse la dispozitie si se vor inmulti.de unde rezulta cel putin un numar egal,daca nu mai mare,de caini comunitari ca la inceput.Sterilizarea lor sustinuta,aplicata perseverent,combinata cu un program bine gandit de amenajare de adaposturi,pare sa fie solutia care sa ne scape de pericolul reprezentat de cainii comunitari.Caci sunt un pericol,sa nu ne amagim.
Cat despre toate specimenele care nu ii duce mintea sa spuna mai mult de "sa moara toti maidanezii!daca ii iubesti,ia-i acasa" le urez sa fie alergati nitel,urcati pe masini si scuturati un pic de turul panatalonilor.Retarzilor!

4 comentarii:

  1. Adevărul este că toată această problemă a fost generată de de oameni, deci cade în sarcina lor să o rezolve, desigur într-un mod raţional, nu ca până acum (dacă tot ne dăm specia superioară). Personal, "bag mâna-n foc" că, în eventualitatea anihilării pericolului prin exterminarea maidanezilor, situaţia se rezolvă doar pt. o vreme. În timp (destul de rapid) "populaţia" maidanezilor va reveni la actualel cifre. Zic asta pentru că vor exista mereu "iubitori de animăluţe" care vor achiziţiona un căţeluş (doar este atât de dulce acest ghemotoc cu blăniţă pufoasă), însă când mai creşte, parcă nu-i mai aşa simpatic... şi gata, îl abandonează pe undeva, uitând ori nici măcar conştientizând că atunci când ţi-ai luat câine ţi-ai asumat responsabilitatea, mai mult face parte din familia ta. Sigur mai sunt aceia care se dau crescători, da' ghinion nimeni nu le cumpără noua generaţie... şi atunci ajung pe străzi (unde se vor înmulţi mai apoi în voie). Uite, în satul bunicilor mei, unde mergeam eu demult în vacanta de vară, nu se auzise de sterelizare, dar nici nu umblau câinii şi mâţele aiurea prin sat. Asta deşi evident se reproduceau, că-i firesc, numai că sătenii ăia fără prea multă carte, îşi asumau responsabilitatea şi oricât de inuman părea, probabil îi durea sufletul, dar nu păstrau puii, nici nu le dădeau drumul pe câmp aiurea, cum ziceam sterilizarea nu apăruse atunci în acel mic sat de munte. Ah, da mai sunt şi "iubitorii" care având inimă sensibilă, hrănesc câinii în zona ghenelor de gunoi, uitând că aceste animale sunt teritoriale, asadar, vor începe a considera locul acela (unde sunt hrăniţi, deci le este bine) drept proprietatea lor şi normal că devin agresivi faţă de orice intrus.

    De aceea soluţia nu cred că e deloc simplă, cum nici nu cred că stă în puterea mea sau a restului "civililor" rezolvarea ei. Eu cred că este de datoria administraţiei, a politicului să ia atitudine şi să treacă la ceva concret şi eficient. E treaba lor, de asta au fost aleşi şi tot d'aia sunt plătiţi din impozitele "civililor".

    Cum ziceai şi tu rezolvarea problemei e complexă, sterilizare obligatorie (cei care ţin neapărat să crescători, să mai dea şi o taxa pentru responsabilizare, se practică mai peste tot în lumea civilizată), cipuri de identificare, adăposturi (dar nu la nivelul celor actuale), desigur amenzi (că asta doar, iar unii nu ascultă decât de "limbajul parului"). Poate cel mai important conştiinta şi raţiunea omului, de care se face atâta caz, dar nu se prea utilizează.

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi doi suntem oameni condusi de logica,incercam sa gasim o explicatie rationala pentru tot ce ne inconjoara si ni se intampla...dar trebuie sa realizam ca suntem o minoritate...majoritatea o reprezinta bizonii care nu stiu decat "ba pe-a matii!"....
    Solutii exista cate vrei si nu trebuie sa fim noi originali,ca de atata originalitate suntem unde suntem acuma....trebuie doar sa copiem frumusel ce au facut altii si gata,problema e rezolvata...poate nu in toatlitate dar pe aproape

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, uite... ai zis o vorbă mare... Ălora îndrituiţi să ia măsuri, nici măcar nu le trebuie IQ de geniu şi nici să gândească prea mult nu-i nevoie, pur şi simplu se uită cum au procedat alţii care şi-au rezolvat demult problema şi copiază "ad literam". Iar metoda asta s-ar putea aplica în multe, adu-ţi aminte, de pildă de brambureala cu taxa auto, timbre de mediu, sănătate, educaţie, precum şi de alte o grămadă de exemple unde ai noştri oameni de decizie au dorit să fie neapărat originali, rezultatul fiind ceva de genul datului cu băţu'n baltă...
      Mă gândesc că poate pân' la urmă se luminează la minte şi vor face precum elevii care fie n-au învătat lecţia, fie nu-i duce capu', adică copiază de la vecinul mai breaz. Sper...încă.

      Ștergere
  3. Sterilizarea ar fi o ideea excelentă, doar că efectele ei s-ar vedea doar pe termen lung.

    Noi ce facem mâine? Poimâine? Oamenii se tem în continuare când ies să ducă gunoiul, sau seara în oraș. Haitele de câini agresivi vor fi tot acolo, chiar dacă sunt sterilizați.

    Să-i punem pe toți în adăposturi? 60.000 de câini?! N-ai cum. Ar fi și o decizie destul de cretină, având vedere că și așa suntem vai de noi ca țară. Ar trebui un nou împrumut la FMI. Știu, pare exagerat, dar gândește-te...să zicem că pe unii îi mai adoptă lumea, dar pe restul? Construirea unui adăpost, hrana zilnică, alte costuri de întreținere, plata angajaților etc.

    ONG-urile astea nici dacă și-ar face treaba, tot n-ar fi capabile să țină sub control o populație de asemenea dimensiuni.

    RăspundețiȘtergere